Ensiffrigt

Nu har den stora nedräkningen börjat kan man väl säga, idag räknar vi ensiffrigt! Detta är helt galet!! Minns då det var 99dagar kvar och vi firade att det var tvåsiffrigt, och det känns helt ärligt inte som det är så jätte längesen. Dessa nio månader har besått av en enorm väntan och längtan, men så fort tiden har gått. Brukar vara tvärrt om, då man längtar till något går det sakta... Men inte är vi ledsna för det:) Snart, snart är han här, vår älskade lilla prins!


Sista besöket

Idag var jag på det sista inbokade besöket hos barnmorskan innan bebisen beräknas komma (trodde jag). Allt såg så bra ut som vanligt, förutom att magen inte växt något sedan sist. Blir ett nytt besök nästa vecka för att se om den växt något tills dess annars blir det att göra ett ultraljud.. Tror absolut inte att det är någon fara (inte barnmorskan heller) men som rutin gör dom så om magen inte växt. Kan ju vara ganska kul att kanske få se bebisen på ultraljud en gång till:) Fast skulle helst av allt vilja att min lilla älskling vill titta ut innan dess. Barnmorskan rekomenderade färdknäppen, får kanske prova det..hihi:) Äh, tror egentligen inte på sånna saker som sägs kunna sätta igång förlossningen, bebisen kommer väl när han är redo.. kanske imorgon? Aa skulle passa bra:)

Har alldeles nyss kommit ut ur duschen, efter ett alldeles underbart besök i bastun!:)
Nu blir det att krypa i säng och se bygglov. Är trött som få då jag klev upp med Matte imorrse, imorgon får det nog bli sovmorgon:)


V.39

Kroppen - Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet - Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.




Tisdag 19 januari

Är det bara jag eller har januari gått ganska fort? Trodde denna månad skulle masa sig fram då det börjar närma sig dagen D. Har inte gjort något speciellt som skulle ha fått tiden att gå fortare, men ska väl inte klaga, bra att tiden går fort så vi snart får träffa våran älskling!! Bara 18 dagar kvar idag till beräknad ankomst.. Börjar bli nervös faktiskt!!

Igår var vi på socialkontoret för att skriva på faderskapsintyget. Vilken procedur! Jag skulle skriva på papper som intyg att Matte är pappan och då Matte skulle skriva på att han är det skulle 2st andra bevittna det och skriva på ett papper dom med. Men nu är det gjort och det känns bra!

BB-väskan är färdigpackad med bebisens saker och mina (förutom det man använder dagligen), och Mattes saker får vi se när de hamnar i väskan, då vi åker in?! Hehe...

Kan ju hända när som helst nu att bebis vill titta ut. Känner inte av några värkar alls, bara sammandragningar och "mensvärk". Mamma tror att han kommer innan helgen, så får se, det kan ju bli så, inte mig emot:)
Är skotertävling på vitberget den 29e som Matte har tänkt köra och så fyller lillebror hela 8år då, så bebis får gärna komma innan det, eller efter.

Nu ska jag gå och börja med dagens middag som kommer att bestå av hemmagjorda köttbullar, potatis och gräddsås:)

Bakning

Bakade hela dagen i onsdags, så nu är frysen fylld. Det känns ganska skönt ändå med tanke på bebisens ankomst och Matte som snart fyller år. Kommer säkert inte att räcka men är en del i alla fall:)

Drömrulltårta 
Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här
Sätt på ugnen på 250*.
Klä en långpanna. 30x40 cm, med bakplåtspapper
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten.
Bred ut den i långpannan.

Gräddning:
Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250*, ca 5 min. Strö lite socker över rulltårtan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Dra bort pappret som den har gräddats på, ibland hjälper det att väta pappret lite för att få det att lossna lättare. Låt den kallna.

Fyllning:
Rör matfett, socker, vaniljsocker och äggula poröst.
Bred krämen på kakan och rulla samman den tight.
Låt drömtårtan ligga kallt i några timmar.

Chokladrutor

150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl

Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
kokosflingor/strössel

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao
Tillsätt sedan mjölk, mjöl och det smälta smöret
Bred ut smeten i en långpanna, klädd med bakplåtspapper)
Grädda i nedre delen av ugnen i 225* ca 10-15min

Glasyren:
Smält smöret i en kastrull
Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet
Berd glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor eller strössel
Låt kakan stå en stund och stelna, skär sedan i fyrkatinga bitar.

Strassburgare

100 g smör eller margarin
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 1/4 dl mjöl
1 dl potatismjöl

Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat
Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet, gärna med elvisp
Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och rör kraftigt hela tiden med elvisp (bli först som en smuldeg men fortsätt och rör, tillslut blir det en smet igen)
Spritsa degen genom en krusig sprits i längder på en pplåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i 175* ca 10min
Låt svalna
Doppa gärna ena halvan av kakan i smält blockchoklad, låt stelna i kylen.



 


V.37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.
(familjeliv.se)


Barnvagn och babysskydd

Yes.. Nu är barnvagn och babyskydd inhandlat. Det står så fint i vardagsrummet. Men en sak fattas ju, en liten bebis, men den anländer ju snart som tur är:)
Har nog aldrig dragit VISA-kortet förut på en så hög summa, men ändå blev det billigare än vad jag räknat med, vilket känns bra.


                                      

Har inte uppdaterat sedan vi var hos barnmorskan sist.. Allt såg bra ut, som det brukar, vilket är lika roligt att höra varje gång.
SF-mått: 32
Hjärtljud: 150slag/min
Hör och häpna, lillkillen har fixerat sig, alldeles redo för ankomst, förutom då att han kanske bör lägga på sig lite mer hull innan ankomst:)

På mitt schema idag stod bland annat rensning av skafferiet. Blev en del som fick åka i soporna! Men nu står allt fint på hyllorna, kanske inte så länge till, men fint är det.
Var tänkt att jag skulle rengöra spisen också men hade inget bra rengöringsmedel tyckte jag så det får bli en annan dags projekt, men vad gör det då man är ledig varenda dag..

Nu ligger vi båda i soffan nyduschade och myser och ser Let´s Dance.
Lite gott har vi också i form av MORÖTTER, dipp och cola:)







RSS 2.0