Bakning
Bakade hela dagen i onsdags, så nu är frysen fylld. Det känns ganska skönt ändå med tanke på bebisens ankomst och Matte som snart fyller år. Kommer säkert inte att räcka men är en del i alla fall:)
Drömrulltårta
Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Gör så här
Sätt på ugnen på 250*.
Klä en långpanna. 30x40 cm, med bakplåtspapper
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten.
Bred ut den i långpannan.
Gräddning:
Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250*, ca 5 min. Strö lite socker över rulltårtan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Dra bort pappret som den har gräddats på, ibland hjälper det att väta pappret lite för att få det att lossna lättare. Låt den kallna.
Fyllning:
Rör matfett, socker, vaniljsocker och äggula poröst.
Bred krämen på kakan och rulla samman den tight.
Låt drömtårtan ligga kallt i några timmar.
Chokladrutor
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
kokosflingor/strössel
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao
Tillsätt sedan mjölk, mjöl och det smälta smöret
Bred ut smeten i en långpanna, klädd med bakplåtspapper)
Grädda i nedre delen av ugnen i 225* ca 10-15min
Glasyren:
Smält smöret i en kastrull
Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet
Berd glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor eller strössel
Låt kakan stå en stund och stelna, skär sedan i fyrkatinga bitar.
Strassburgare
100 g smör eller margarin
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 1/4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat
Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet, gärna med elvisp
Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och rör kraftigt hela tiden med elvisp (bli först som en smuldeg men fortsätt och rör, tillslut blir det en smet igen)
Spritsa degen genom en krusig sprits i längder på en pplåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i 175* ca 10min
Låt svalna
Doppa gärna ena halvan av kakan i smält blockchoklad, låt stelna i kylen.